logo

•• Potravinový odpad v Európskej Únii ••


Každý deň sa na svete znehodnotí veľké množstvo potravín, ktoré mohli byť skonzumované alebo mohli nájsť iné využitie. Každý rok končí v odpade približne jedna tretina potravín určených na výživu ľudí, čo predstavuje asi 1,3 mld. ton.

Potravinový odpad v EÚ ročne dosahuje 89 mil. ton, teda asi 179 kg na osobu. Ak sa nič zásadné nezmení, podľa odhadov sa v roku 2020 zvýši až o 40 %, čiže zhruba na 126 mil. ton.

Najväčší, až 42 % podiel na vzniku potravinového odpadu, majú domácnosti, pričom 60 % plytvania je možné zabrániť. Tieto údaje mal pred dvomi rokmi k dispozícii Európsky parlament, ktorý označil plytvanie potravinami za vážny problém.

Z európskych zdrojov vyplýva, že až 50 % požívateľných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, zatiaľ čo 79 miliónov občanov EÚ žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci charitatívnych organizácií. Európsky parlament preto vyzval na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom do roku 2025 na polovicu a zlepšia prístup k potravinám pre občanov vo finančnej núdzi.

Problematikou plytvania potravín sa zaoberá najmä Organizácia pre výživu a potravinárstvo Organizácie spojených národov (FAO).

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...