•• Potravinový odpad v Európskej Únii ••
Každý deň sa na svete znehodnotí veľké množstvo potravín, ktoré mohli byť skonzumované alebo mohli nájsť iné využitie. Každý rok končí v odpade približne jedna tretina potravín určených na výživu ľudí, čo predstavuje asi 1,3 mld. ton.
Potravinový odpad v EÚ ročne dosahuje 89 mil. ton, teda asi 179 kg na osobu. Ak sa nič zásadné nezmení, podľa odhadov sa v roku 2020 zvýši až o 40 %, čiže zhruba na 126 mil. ton.
Najväčší, až 42 % podiel na vzniku potravinového odpadu, majú domácnosti, pričom 60 % plytvania je možné zabrániť. Tieto údaje mal pred dvomi rokmi k dispozícii Európsky parlament, ktorý označil plytvanie potravinami za vážny problém.
Z európskych zdrojov vyplýva, že až 50 % požívateľných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, zatiaľ čo 79 miliónov občanov EÚ žije pod hranicou chudoby a 16 miliónov je závislých na potravinovej pomoci charitatívnych organizácií. Európsky parlament preto vyzval na urýchlené prijatie opatrení, ktoré znížia plytvanie jedlom do roku 2025 na polovicu a zlepšia prístup k potravinám pre občanov vo finančnej núdzi.
Problematikou plytvania potravín sa zaoberá najmä Organizácia pre výživu a potravinárstvo Organizácie spojených národov (FAO).